Assalamualaikum wbt....apa khabar ibu2...
Para ibu yang bakal melahirkan anak tak lama lagi, dah ready dengan Set Bersalin ke?

Pastikan anda memilih Set Bersalin yang lengkap dengan semua NUTRISI yang diperlukan untuk KESIHATAN & KECANTIKAN IBU, serta memudahkan untuk MENYUSUKAN BABY SEPENUHNYA ya..

Jangan pilih sebarangan supplement, dan elakkan jamu yang tak diyakini dan tiada kajian saintifik kesannya terhadap bayi yang menyusu.

Sebab banyak sangat jamu dijual di pasaran yang terlalu 'panas' sampai effect kepada baby yang menyusu, cirit birit jadinya. Kesian kat baby nanti.

Alhamdulillah, saya memilih Set Bersalin Shaklee. Nak tahu kenapa?

Jom baca kupasan tentang Set Bersalin Shaklee oleh Dr Zubaidi.

Semoga bermanfaat. BUATLAH PILIHAN YANG TEPAT!!

http://drzubaidi.com/blog/set-bersalin-shaklee-kupasan-dari-aspek-perubatan/
(klik link untuk open link in new tab)

saya salin semula entry dari blog dr.zubaidi untuk tatapan pembaca.
---------------------------------------------------------------------------------
Set Bersalin Shaklee – kupasan dari aspek perubatan

Saya mendapat banyak email bertanyakan tentang Set Bersalin Shaklee
untuk kegunaan semasa dalam tempoh berpantang. Antara isu yang
dibimbangi oleh para ibu ialah samada Set Bersalin Shaklee
ini selamat untuk diambil dalam tempoh pantang, dan adakah ianya selamat untuk ibu menyusu dan bayi yang sedang menyusu. Artikel ini diharap dapat menjawab persoalan berkenaan Set Bersalin Shaklee.

Set Bersalin Shaklee

 multivitamin vitalea


Pemilihan makanan selepas melahirkan anak atau semasa pantang adalah suatu aspek kesihatan yang amat penting kerana ia memainkan peranan untuk mengembalikan semula tahap keseimbangan hormone, mineral dan lemak yang penting /(essential fatty acid/) yang telah digunakan semasa hamil dan ketika proses melahirkan  anak.

Ketika dalam pantang mereka memerlukan tambahan tenaga sebanyak 500 cal
yang harus datang dari makanan yang mereka makan. Ini bermakna mereka
memerlukan antara 2,000 hingga 2,500 kalori dalam sehari.

Malangnya kebanyakan wanita yang sedang berada tempoh pantang tidak mendapat cukup nutrisi dari pemakanan mereka. Ini berpunca dari keletihan kerana tidak cukup rehat dan tidur kerana menyusukan bayi, dan mengalami masalah ‘tidak berselera’ kerana tubuh mereka masih lemah.

Kegagalan mendapatkan nutrisi yang mencukupi akan memberikan kesan buruk kepada mereka dan anak yang telah dilahirkan.

Sebagai contoh tahap zink yang rendah dalam darah semasa dalam tempoh pantang boleh menyebabkan mereka mudah mengalami “/post-natal depression/” (meroyan).

Begitu juga dengan keperluan zat besi dan Vitamin B yang sangat penting bagi pembentukan sel darah merah. Semasa proses kelahiran, banyak darah keluar dan perlu digantikan. Zat besi dan vitamin B sangat diperlukan dengan jumlah yang banyak bagi membentuk sel darah merah yang baru.

Kalsium dan magnesium juga banyak digunakan ketika proses kelahiran kerana kedua-dua zat ini bertanggungjawab dalam mengecutkan rahem bagi mengeluarkan bayi. Ini menyebabkan kandungan kalsium dan magnesium dalam darah sangat berkurangan terutama jika proses melahirkan anak memakan masa yang panjang.

Apabila kedua-dua elemen ini tidak mencukupi, ia akan menyebabkan otot rahem mengecut lagi dan menyebabkan pendarahan yang banyak selepas proses kelahiran.

Oleh itu ibu-ibu yang baru melahirkan sangat memerlukan suplemen yang sesuai untuk meningkatkan kesihatan tubuh mereka semula.

Selalunya doktor akan menasihatkan ibu-ibu ini mengamalkan pemakanan sihat seperti menggalakkan pengambilan protein seperti  daging, susu, ikan, kekacang, sayur-sayuran, cereal dan keju. Makanan-makanan ini bukan saja memberikan sumber protein tetapi juga sumber vitamin dan mineral yang banyak.

Bagi ibu-ibu yang mengalami rasa loya dan tidak berselera untuk makan, dan merasa bahawa pemakanan mereka tidak cukup nutrisi, saya mencadangkan mengambil beberapa suplemen bagi memastikan nutrisi-nutrisi seperti ini dapat dibekalkan. Dalam Set Bersalin Shaklee.

anda boleh mendapatkan supplement yang memenuhi tujuan ini.

Set Bersalin Shaklee

Antara suplemen yang saya cadangkan ialah*  Set Bersalin Shaklee *yang
terdiri daripada*Energizing Soy Protein (ESP)* dan *VITA-LEA® WITH IRON
*kerana ia mengandungi kandungan nutrisi yang lengkap.


      Kebaikan Set Bersalin Shaklee dari segi nutrisi untuk pemulihan
      ibu berpantang

*1.                **Zat Besi (Iron)*

Zat besi atau Iron sangat penting dalam pemakanan kerana ia terlibat dalam penghantaran oksigen dalam darah. Oleh itu ia sangat penting dalam memberikan tenaga semasa pantang.

Wanita yang menyusukan anak memerlukan antara 25-27 mg zat besi dalam sehari. Mereka yang mengalami masalah kekurangan zat besi boleh mengalami rasa mudah penat, rasa sukar bernafas dan senang disrang jangkitan kuman.

Saya mencadangkan *Produk Shaklee* *VITA-LEA® WITH IRON* yang
mengandungi zat besi 18mg bersama 23 vitamins dan mineral yang
diperlukan oleh wanita yang sedang dalam pantang.

*2. Vitamin B Kompleks.*

Vitamin B-Complex mengandungi 8 jenis vitamin B (sebab itu dinamakan vitamin B kompleks) sangat penting bagi menukarkan makanan yang kita makan menjadi tenaga ketika proses metabolik.

Vitamin B , terutamanya folic acid, B6, and B12 membantu kesihatan
jantung dan saluran darah dengan merendahkan tahap homocysteine dalam darah.

Kebanyakan vitamin ini tidak dapat disimpan dalam tubuh dan dibekalkan dengan pengambilan dalam makanan setiap hari. Memasak terlalu lama menyebabkan makanan itu tidak lagi mempunyai vitamin-vitamin ini.

Vitamin B complex ini bertindak pada tahap maksima apabila diberikan secara serentak. Malangnya kebanyakan ibu-ibu tidak mendapat kelapan-lapan vitamin ini semasa tempuh berpantang.

*Produk Shaklee VITA-LEA® WITH IRON* mengandungi kesemua vitamin B
kompleks yang diperlukan oleh wanita yang sedang dalam pantang.

*3. Vitamin C .*

Vitamin C sangat penting bagi kesihatan gusi, gigi tulang dan
pembentukan tisu baru. Ia terdapat dengan banyak dalam buah-buahan
seperti oren, betik, strawberi.

Ibu yang tidak mendapat cukup vitamin C akan mengalami rasa mudah penat.
Mereka akan menjadi cepat marah dan mudah mendapat penyakit meroyan
(/post partum depression/). Sendi dan otak akan berasa sakit dan mudah mendapat lebam jika terlanggar meja atau dinding.

Masalah yang sering diadukan oleh mereka ialah gusi yang mudah berdarah dan jangkitan kuman pada gusi. Rambut akan jatuh berguguran dan kulit menjadi kering. Mereka mudah jatuh sakit kerana daya tahan yang tidak kuat.

Seperti vitamin B complex, vitamin C juga tidak disimpan dalam badan dan perlu diambil setiap hari dalam pemakanan. Wanita yang dalam pantang memerlukan Vitamin C 120mg sehari.

*Produk Shaklee VITA-LEA® WITH IRON* juga mengandungi Vitamin C sebanyak 120mg dalam 2 caplet yang dihidangkan.

*4. Zat Zink *

Zinc juga antara zat dalam pemakanan yang sangat diperlukan. Ia terlibat dalam proses metabolism terutama dalam pembentukan sel-sel yang telah rosak semasa kehamilan dan proses kelahiran.

Wanita yang berada dalam pantang juga selalunya mudah demam dan diserang dengan pelbagai virus dan bakteria. Mereka memerlukan zink untuk meningkatkan sistem daya tahan melawan penyakit dengan meningkatkan pengeluaran antibody dari kelenjar thymus yang mengeluarkan T-cells untuk menentang cancer dan menghalang jangkitan penyakit.

Zink juga membantu mengembalikan semula kitaran haid wanita yang baru melahirkan anak, mengembalikan tenaga akibat kelesuan yang kronik semasa pantang dan membentuk kolagen  bagi menyembuhkan luka dengan lebih cepat.

Wanita yang sedang dalam pantang memerlukan Zink antara 15-20mg.

* *

*Produk Shaklee VITA-LEA® WITH IRON* yang mengandungi zink  15mg dalam 2 caplet yang dihidangkan.

*5. Kalsium*

Kalsium adalah zat yang sangat penting bagi wanita dalam pantang untuk faedah dirinya dan juga bayi yang disusukan.

Kalsium sangat diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi yang sihat pada bayi yang disusukan. Bagi wanita yang sedang dalam pantang, selalunya tidak banyak bergerak dan kebanyakan masa mereka berbaring diatas katil.

Suplemen kalsium dapat menghalang pembentukan darah beku pada saluran darah ketika banyak berbaring dan tidak aktif semasa pantang.

Kalsium juga sangat penting memperbaiki fungsi saraf, bagi mengelakkan rasa kebas pada anggota kaki dan tangan mereka di samping mempercepatkan pengecutan otot rahem untuk kembali ke saiz asal.

Bagi wanita yang menyusukan anak, mereka memerlukan sebanyak 1,000 mg hingga 1,500 mg dalam sehari.

Produk Shaklee VITA-LEA® WITH IRON mengandungi 450mg kalsium  dan
Shaklee ESP mengandungi 500 mg kalsium. Pengambilan kedua-dua produk ini akan melengkapkan bekalan kalsium yang diperlukan.

*5. PROTEIN *
http://inspirasihuda.blogspot.com/search/label/ESP


Wanita yang baru melahirkan anak sangat memerlukan nutrisi protein dalam pemakanan mereka. Salah satu sumber protein, selain telur, daging dan ikan ialah kacang soya.

Kacang Soya mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan oleh tubuh.

Protein sangat diperlukan dalam pemakanan kerana ia akan disalurkan ke dalam susu ibu dan bayi yang menyusu akan mendapat faedah yang banyak.

Protein akan merangsangkan pertumbuhan fizikal dan mental, dan secara langsung menyebabkan bayi akan cepat membesar dan menjadi cerdik.

Wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 70g protein sehari.

Produk *Shaklee* *Energizing Soy Protein (ESP) *mengandungi protein yang rendah lemak dari sumber bukan GMO (genetically modified organism) dan mengandungi kesemua amino acids. Ia tidak mengandungi kolestrol dan sesuai untuk wanita yang berada dalam pantang.

Ia membekalkan sebanyak 14 gram protein soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ( 3 sudu teh).

kandunganPada kesimpulannya dua produk dari Set Bersalin Shaklee ini, *Energizing
Soy Protein (ESP)* dan *VITA-LEA® WITH IRON *adalah**produk yang**sesuai diambil kerana menepati keperluan nutrisi wanita yang berada dalam tempoh berpantang sama ada mereka menyusukan anak atau tidak.

Wallaha’lam

.................................................................................................................

semoga info ini memberi manfaat untuk pembaca.Para ibu seharusnya membuat pilihan bijak!!!!
saya memilih shaklee,anda bagaimana???


2 comments:

Saya Nurul Huda Zakaria, Shaklee Independent Distributor (883327) kawasan Kota Bharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa. Produk Shaklee diyakini mampu memberi mutu kesihatan yang lebih baik seisi keluarga. Ianya sihat, selamat dan berkesan. Ingin berkongsi tips kejayaan perniagaan dan produk Shaklee hubungi/ whatsapp 014-507 5708. Terima kasih!

 
Inspirasi Huda (Sihat Bersama Vitamin)
Top