Disclaimer :
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.This product is not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Mengapa para pengedar sah Shaklee selalu menekankan ayat disclaimer seperti di atas pada akhir artikel? Terdapat juga testimoni pengguna yang berpandangan bahawa pengambilan Shaklee dapat mengurangkan sesetengah penyakit dan mengubati. Namun disclaimer ini seperti menyalahi kebaikan Shaklee itu sendiri.

Sebenarnya untuk produk buatan setiap negara, contohnya di USA, disclaimer di atas adalah compulsory atau wajib disiarkan di bawah Dietary Supplement Health and Education Act of 1994 (DSHEA) kerana produk-produk kesihatan seperti kategori produk nutriseutikal dan bukan farmaseutikal, tidak perlu melalui FDA untuk menganalisa keberkesanannya.

Tahukah anda sebahagian besar produk kesihatan tidak menjalanjan sebarang ujian klinikal? Bahkan sesiapa sahaja boleh mengeluarkan produk sendiri kerana tidak perlu modal yangg tebal untuk menguji keberkesanan produk.

Secara tertulis, produk selain dari produk farmaseutikal (yang digunakan di hospital oleh doktor untuk merawat penyakit) perlu meletakkan disclaimer seperti di atas kerana ia adalah peraturan yang wajib diikut.

Di bawah DSHEA, pengeluar makanan tambahan adalah bertanggungjawab untuk memastikan bahawa produk mereka adalah selamat sebelum ia dipasarkan. Tidak seperti produk ubat yang harus terbukti selamat dan berkesan untuk digunakan sebelum dipasarkan. Tidak ada peruntukan dalam undang-undang FDA untuk “meluluskan” produk makanan tambahan.

Begitu juga untuk kelulusan KKM. KKM tidak membuat ujian klinikal untuk membuktikan produk tersebut benar-benar berkesan ataupun tidak. Pengilang hanya perlu menghantar senarai bahan-bahan kandungan dan membuktikan tiada bahan berbahaya.

Namun masih di bawah Akta yang serupa, produk makanan tambahan atau selain dari ubat-ubatan, tidak boleh secara rasminya mengakui keberkesanan dan kelebihannya yang mampu mengubat pelbagai penyakit. Jadi, berhati-hati dengan produk kesihatan tanpa disclaimer tersebut  kerana kemungkinan ia tidak mengikut peraturan yang ditetapkan. Pengguna hari ini adalah pengguna yang bijak dan berilmu. Haruslah kita menjadi salah seorang daripadanya. Untuk diri sendiri, keluarga dan kesihatan berpanjangan. Pilihan terbaik di tangan kita.

0 comments:

Catat Ulasan

Saya Nurul Huda Zakaria, Shaklee Independent Distributor (883327) kawasan Kota Bharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa. Produk Shaklee diyakini mampu memberi mutu kesihatan yang lebih baik seisi keluarga. Ianya sihat, selamat dan berkesan. Ingin berkongsi tips kejayaan perniagaan dan produk Shaklee hubungi/ whatsapp 014-507 5708. Terima kasih!

 
Inspirasi Huda (Sihat Bersama Vitamin)
Top