Assalamualaikum wbt..

Apa kaba ibu2 dan bakal2 ibu??saya harap semuanya sihat meniti hari2 bersama bayi anda..
 
Ramai ibu mengandung salah anggap tentang vitamin dan membuat kesimpulan sendiri :  "tak nak lah makan vitamin, nanti baby besar susah nak beranak!" Pernah dengar tak orang kata cam ni atau anda sendiri yang berkata begini? SALAH TU..
Tak percaya? Jom kite tengok apa kata pakar..


Dan menurut Dr.Mohamad Rafi dari Hospital UMRA, Shah Alam, Vitamin ibu mengandung bertujuan untuk menambahkan tahap darah merah ibu bukannya untuk membesarkan bayi. Sekiranya ibu kurang darah dan kelihatan pucat, pendarahan sewaktu kelahiran mungkin boleh berlaku dan ia membahayakan. Bayi yang besar banyak bergantung kepada baka atau adakalanya ibu menghidap diabetes.

Apakah penyebab bayi besar dari usia kandungan??
  • Faktor keturunan - Ibu bapa yang besar akan melahirkan bayi yang besar
  • Terlalu banyak kenaikan berat badan ibu semasa mengandung
  • Ibu yang mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi semasa mengandung - iaitu ibu yang mengidap kencing manis.

Jadi pengambilan vitamin semasa mengandung sama sekali tiada kaitan dengan 'baby besar dalam kandungan'. Kenapa kita perlu mengambil vitamin ibu mengandung??
  • Semasa mengandung si ibu perlu khasiat yang lebih dari biasa untuk diri sendiri dan janin yang dikandung. Perlu makan makanan seimbang & berkhasiat seperti buah-buahan, sayuran, bijiran wholegrain, kekacang. 
  • Kebanyakkan ibu mengandung mengalami alahan dan muntah2 yang menyebabkan sukar untuk mendapatkan zat yang mencukupi, jadi pengambilan vitamin tambahan adalah disarankan.
  • Asid folik amat penting kepada tumbesaran saraf bayi semasa 3 bulan pertama kerana kekurangan vitamin ini ada dikaitkan dengan kecacatan saraf bayi (neural tube defect). Dengan memakan asid folik diperingkat awal hamil, boleh mengurangkan risiko ini.
  • Zat besi juga merupakan galian yang penting kerana semasa mengandung, badan kita akan membina lebih sel-sel darah untuk mempastikan oksigen yang cukup untuk bayi, dan zat besi juga penting untuk pembinaan sel darah merah bayi kita.  

Ha.. dengar tu mommies ye.. vitamin wajib dimakan ketika mengandung! Saya sendiri makan vitamin sehingga lah hari terakhir sebelum saya dimasukkan ke hospital ;)

Vitamin/Suplement bertujuan menyokong dan menampung ketidakstabilan pemakanan seharian kita bagi menampung mana-mana ruang-ruang nutrisi yang tidak terdapat dalam pemakanan kita.. Penjagaan pemakanan amat penting ketika mengandung kerana banyak zat-zat dan nutrisi telah 'ditarik' oleh anak yang dikandung bagi pertumbuhan dan pembesaran di alam rahim.
Bagaimana Shaklee boleh membantu anda?

Apa pula komen momies yang menggunakan set pregnancy shaklee?
Pastikan anda memilih nutrisi dari bahan semulajadi yang sentiasa selamat, berkesan & tiada kesan sampingan.
Credit..

 Saya telah membuat pilihan bijak bersama Shaklee,bagaimana dengan anda??nak cuba??

Hubungi saya di 014-5075708

FB: Nurul Huda


 inspirasihuda.blogspot.com 

  Dapatkan konsultasi dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian dari saya sebagai Shaklee independent distributor anda.

0 comments:

Catat Ulasan

Saya Nurul Huda Zakaria, Shaklee Independent Distributor (883327) kawasan Kota Bharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa. Produk Shaklee diyakini mampu memberi mutu kesihatan yang lebih baik seisi keluarga. Ianya sihat, selamat dan berkesan. Ingin berkongsi tips kejayaan perniagaan dan produk Shaklee hubungi/ whatsapp 014-507 5708. Terima kasih!

 
Inspirasi Huda (Sihat Bersama Vitamin)
Top