Hari ni berkesempatan membuat playdoh bersama anak2...Huda bagi mereka buat sendiri,memang nampak sangat mereka '' Excited " dan gembira.....

Playdoh ni salah satu aktiviti meningkatkan kemahiran motor halus anak-anak kita...

Apa itu kemahiran motor halus?

Kemahiran motor halus adalah kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan, pergelangan tangan, jari-jari tangan, kaki, jari kaki, bibir dan lidah. Kemahiran motor halus juga melibatkan koordinasi pergerakan otot kecil dan organ deria seperti pergerakan pada jari tangan dan koordinasinya dengan mata. 

Dalam meningkatkan kemahiran motor halus ini, kanak-kanak akan berkebolehan melakukan aktiviti harian mereka sendiri. Contohnya kanak-kanak yang berumur 3 tahun dapat menggunakan sudu dengan betul. Bagi kanak-kanak yang lebih besar seperti berumur 5 tahun, mereka mungkin telah dapat menggunakan gunting untuk memotong kertas dan membuat bentuk. Manakala kanak-kanak yang berumur 6 tahun mereka berkebolehan mengikat tali kasut mereka.

Tingkatkan kemahiran motor halus anak kita dgn pelbagai cara dan aktiviti antaranya :
- bermain lego
-bermain playdough
-trace the line/join the dots
-merenjis air
-menjentik
-mengoyak kertas
-meramas kertas

Dan mcm-macam lagilah yg boleh kita lakukan untuk tingkatkan kemahiran...ini penting kerana kemahiran motor halus menyebabkan seseorg kanak-kanak itu dpt menulis dgn baik dan betul.

Sekadar perkongsian untuk ibubapa yg hebat di luar sana...

Hari ini huda nak share dengan ibubapa hebat bagaimana cara membuat playdoh sendiri yang menyeronokkan.Yang penting ia SELAMAT untuk anak-anak kita.

BAHAN-BAHAN MEMBUAT PLAYDOH 

Cara Membuat playdoh
Siap sedia nak buat playdoh ni...ehehe
 Bahan-bahan untuk membuat playdoh memang senang didapati..semuanya dari bahan semulajadi.

Bahan-bahannya adalah 
  • Tepung gandum
  • Garam halus
  • Minyak masak
  • Air kosong
  • Pewarna
  • Bekas kosong

CARA-CARA MEMBUAT PLAYDOH

 


Masukkan garan halus kedalam mangkuk kosong.


Campur tepung gandum bersama garam halus kemudian gaul sehingga sebati.



Masukkan minyak masak secukupnya.


Masukkan Air kosong secukupnya,gaul sehingga gandum tidak melekat di mangkuk.


Uli campuran tadi sehingga menjadi doh.


Taraaa!!!! dah siap menjadi doh..tapi tak menarik jika tak de warna...jap lagi kita campur pewarna pulak.


Izzah pilih warna unggu...Adam pulak pilih warna merah.



Siappp....playdoh izzah..nak buat kaler merah untuk abang adam pulak ni..



Haa...siap dah playdoh mereka.

Aktiviti ini sesuai untuk anak-anak yang baru nak memulakan sesi persekolahan tak lama lagi.
Persediaan fizikal dan mental juga penting...Bagi ibubapa prihatin,suplement minda dan multivitamin juga turut disediakan kepada anak-anak untuk melangkah ke alam persekolahan.

HARI INI ADALAH HARI TERAKHIR OFFER MULTIVITALEA KIDS....
 Bagi ibu bapa penyayang sudah tentu menerima manfaat Vita-Lea for Children ini dapat membantu perkembangan anak-anak.
  
Sebagaimana keterangan dari artikel promosi bulan ini, Shaklee menampilkan produk sasaran untuk tawaran istimewa kepada pengguna melalui supplement Lecithin, Collagen Powder, Vita-Lea for Children dan kesinambungan promosi Yes Wellness Pack.


Bagaimana untuk mendapatkan produk Shaklee?

Anda boleh menghubungi kami melalui SMS atau WhatsApp di 014-507 5708 (Nurul Huda) untuk mendapatkan maklumat dan panduan berkenaan suplemen Shaklee. Penghantaran produk melalui Pos Laju Malaysia dan kami juga membuat penghantaran sendiri (COD) ke destinasi anda bagi kawasan Kota Bharu dan sekitarnya.

InspirasiHuda~
Your Trusted Shaklee Consultant!
ShakleeID 883327 | 014 507 5708 


4 comments:

  1. Simpan dalam bekas kedap udara. Baru tak mudah kering

    BalasPadam
  2. Ye k.long,lepas main simpan dalam bekas kemas2...hihi

    BalasPadam
  3. wah, kreatifnya! tapi, tak berminyak ke?

    BalasPadam

Saya Nurul Huda Zakaria, Shaklee Independent Distributor (883327) kawasan Kota Bharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa. Produk Shaklee diyakini mampu memberi mutu kesihatan yang lebih baik seisi keluarga. Ianya sihat, selamat dan berkesan. Ingin berkongsi tips kejayaan perniagaan dan produk Shaklee hubungi/ whatsapp 014-507 5708. Terima kasih!

 
Inspirasi Huda (Sihat Bersama Vitamin)
Top