BEBERAPA bulan lalu, seorang profesor tamu di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), dari Amerika Syarikat bertanya kepada saya mengenai rasa air minuman di Malaysia.

Katanya, beliau agak kecewa kerana rasa air minuman di Malaysia tidak sedap. Air kosong tidak enak, air mineral kurang perisa dan air minuman botol pula rasanya tawar.

Saya sedia maklum maksud beliau bahawa kualiti bekalan air awam di Malaysia perlu ditingkatkan. Sesuatu tempat biasanya mempunyai bekalan air awam yang mempunyai ciri kesemulajadian unik berdasarkan kepada persekitaran kawasan tadahan hujan, terutama faktor geokimia. Itu yang membezakan antara air zam-zam dengan bekalan air awam di Vienna, Hokkaido atau Zurich.

Cara hidup sihat memerlukan pengambilan air semula jadi sebagai amalan dalam kehidupan. Air semula jadi tidak mengalami proses rawatan sama ada secara fizikal, kimia atau biologi. Itulah sebabnya pengunjung Tanah Suci Makkah yang banyak minum air zam-zam berasa segar dan lebih sihat. Selain keberkatannya, air zam-zam mempunyai kandungan mineral semula jadi yang berkhasiat diperlukan seluruh manusia sepanjang zaman.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: Sebaik-baik air yang ada di muka bumi ialah air zam-zam. Ada di dalamnya zat makanan (orang yang meminumnya akan berasa kenyang seperti memakan makanan) dan penyembuh bagi segala penyakit.

Saya tidak pasti mengenai perkembangan rasa dalam sejarah bekalan air awam di Malaysia. Memang rasa bekalan air yang disalurkan menerusi paip awam mempunyai kandungan klorin. Namun kegunaan klorin penting untuk membasmi pembiakan kuman berbahaya. Sementara air mineral dalam botol pula biasanya sudah ditapis sehingga mengurangkan khasiat mineral semula jadi.

Pada prinsipnya, sebaik-baik makanan dan minuman bagi penduduk sesuatu tempat ialah makanan dan minuman yang ada di kawasan itu.
Maka eloklah kita memikirkan cara terbaik menggunakan sumber air setempat secara optimum. Memang bekalan air awam menyediakan bekalan sesuai dengan keperluan penduduk, tetapi kebiasaannya sumber air diperoleh dalam kawasan tadahan hujan jauh di tempat lain. Maka untuk mengalirkan air itu, pelbagai proses diperlukan untuk memastikan kualiti air terjamin. Proses inilah yang mengurangkan rasa dan keenakan apabila sebahagian mineralnya ditapis, dan ditambah pula dengan beberapa bahan kimia untuk proses peneutralan, koagulasi dan pembasmian kuman berbahaya.

Disebabkan air kosong tidak enak maka kebanyakan rakyat Malaysia memilih untuk meminum air yang ditambah perisa seperti teh tarik, kopi susu, air bandung, air sirap atau air berkarbonat. Selain memberi pelbagai rasa, air sedemikian juga mengandungi banyak gula. Menurut beberapa kajian saintifik, punca utama peningkatan penyakit kencing manis dan kegemukan sejak kebelakangan ini ialah pengambilan gula secara berlebihan dalam makanan dan minuman.

Sehubungan itu, saya mencadangkan agar semua pihak, termasuklah Suruhanjaya Perkhidmatan Air, Kementerian Tenaga, Air dan Teknologi Hijau dan Kementerian Kesihatan melihat persoalan ini secara holistik. Kita perlu menyediakan kemudahan bekalan air yang bukan saja bersih, tetapi rasanya enak. Ini akan membuatkan orang ramai minum air kosong, tanpa perlu memasukkan perisa, ramuan atau serbuk teh atau kopi.

Untuk tujuan itu, sumber air di sesuatu kawasan perlu dilestarikan supaya mengurangkan risiko pencemaran. Ini akan mengurangkan proses rawatan air yang sekaligus mengurangkan kos bekalan air.

Penulis ialah Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Ahli Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN)

Sumber: Berita Harian Online 16 Oktober 2013

SAYA PERKENALKAN GET CLEAN®WATER

Get Clean® Water merupakan sistem penurasan air multi-paten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat. Berbanding dengan jag air yang lain, Get Clean® Water menggunakan sebatang blok karbon padu untuk membersihkan air anda serta mengurangkan bahan-bahan cemar yang sukar disingkirkan termasuklah kandungan plumbum sehingga 99%.

Get Clean® Water merupakan sistem penuras jag air pertama yang menggunakan blok-karbon yang boleh diisi semula. Jadi, kuranglah botol plastik yang perlu dibuang. Ia juga berupaya menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan.

Air yang lebih bersih dan sihat ataupun bumi yang lebih bersih dah sihat
Sudah tentu kita boleh menikmati semuanya!

Menandingi Jenama Terkemuka yang Lain!
• Disahkan dapat mengurangkan kandungan plumbum, merkuri, kadmium dan bahan-bahan cemar lain. disamping mengekalkan kandungan mineral air yang sihat!
• Disahkan dapat mengurangkan klorin, jadi ia dapat mengurangkan ancaman kesihatan yang disebabkan oleh bahan sampingan klorin!
• Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.
• Sistem Penuras Jag Air berblok- Karbon Isian Semula yang pertama

Pilihan Bijak!
• Hanya beberapa sen bagi seliter air
• Air yang lebih sihat dan rasanya yang enak
• Jag Air bermeter automatik pertama yang menunjukkan jumlah gelen air yang telah dituras- tidak memerlukan kuasa elektrik
• Ringan dan mudah dibawa
• Menjimatkan kos – tanpa perlu dimasak

KEISTIMEWAAN SHAKLEE
SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

Ingin menjaga mutu kandungan air bersih di rumah anda? hubungi saya di 014-5075708.

0 comments:

Catat Ulasan

Saya Nurul Huda Zakaria, Shaklee Independent Distributor (883327) kawasan Kota Bharu, Kubang Kerian dan Pengkalan Chepa. Produk Shaklee diyakini mampu memberi mutu kesihatan yang lebih baik seisi keluarga. Ianya sihat, selamat dan berkesan. Ingin berkongsi tips kejayaan perniagaan dan produk Shaklee hubungi/ whatsapp 014-507 5708. Terima kasih!

 
Inspirasi Huda (Sihat Bersama Vitamin)
Top